ВЕСТИРЕГИОН

Од 1 јули: Грција воведува 6-дневна работна недела!

Од јули, работниците во Грција ќе работат шест дена во неделата, особено во одредени индустрии, како и бизниси што работат 24/7. Новиот закон им овозможува на работодавачите да бараат од своите вработени да работат шест дена неделно, исплаќајќи им 40% од редовната дневница за прекувремената работа. Работниците немаат право да одбијат да работат подолго, што според експертите по трудово право, претставува чекор назад за работничките права во Грција, бидејќи многу земји веќе воведуваат четиридневна работна недела.

Грчката влада го оправдува новиот закон со зголемените проблеми на пазарот на труд поради недостигот на работна сила, овозможувајќи им на работодавачите да го максимизираат користењето на вработените што веќе ги имаат. Новите правила, според владата, ќе ја поедностават администрацијата, ќе ги намалат пробните периоди на шест месеци и ќе овозможат дополнително плаќање за прекувремената работа.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button