ВЕСТИЗАБАВАМЕТРОПОЛ

Ова е листата на сите добитници на престижниот Оскар

На вчерашното 95-то доделување на наградите на Американската академија за филмски уметности и науки, за најдобар филм беше прогласен „Everything Everywhere All At Once“, кој освои вкупно 7 Оскари.

По него, најнаградуван филм е германскиот „All Quiet On The Western Front“ со 4 освоени награди.

Advertisements

Во продолжение, погледнете ја листата на сите добитници на овогодишниот Оскар.

Најдобар филм

„Everything Everywhere All At Once“

Најдобра режија

Даниел Кван и Данил Шејнерт, „Everything Everywhere All At Once“

Најдобра главна машка улога

Брендан Фрејзер, „The Whale“

Најдобра главна женска улога

Мишел Јео, „Everything Everywhere All At Once“

Најдобра споредна машка улога

Ки Хуи Куан, „Everything Everywhere All At Once“

Најдобра споредна женска улога

Џејми Ли Кертис, „Everything Everywhere All At Once“

Најдобар анимиран филм

“Guillermo del Toro’s Pinocchio”, Марк Густафсон, Гари Унгар и Алекс Балкли

Најдобар интернационален филм

„All Quiet on the Western Front“, Германија

Најдобри визуелни ефекти

„Avatar: The Way of Water“, Џо Летери, Ричард Банехам, Ерик Сајндон и Даниел Барет

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button