ВЕСТИРЕГИОН

Парламентот на Црна Гора ќе гласа за разрешување на владата на Абазовиќ

Собранието на Црна Гора денеска треба да гласа за иницијативата за смена на владата на Дритан Абазовиќ, но исходот од тоа гласање е неизвесен. Смената на владата, само 50 дена по нејзиното формирање, побараа 36 пратеници на Демократската партија на социјалистите (ДПС), Социјалдемократската партија (СДП), социјалдемократите (СД), Либералната партија (ЛП) и Демократскиот сојуз на Албанците, кој не е доволно мнозинство за гласање недоверба. За пад на Владата потребен е гласот на 41 од вкупно 81 пратеник. Абазовиќ, чија партија заедно со ДПС, СДП, СНП и малцинските партии ја „урнаа“ владата на Здравко Кривокапиќ и парламентарното мнозинство кое застана зад неа на крајот на април, пред седницата изјави дека нема ништо против конституирањето на новото мнозинство. Тој претходно најави можност за обновен дијалог со партиите кои победија на изборите во 2020 година.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button