ЕКОНОМИЈА

Парното за училиштата, градинките, дуќаните поевтинува за 35 отсто

Регулаторната комисија за енергетика донесе вонредна одлука за цената на парното греење во Скопје за деловните корисници со која таа се намалува за 35 отсто.

Претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски, изјави дека цената на топлинската енергија за потрошувачите во град Скопје е намалена поради намалените трошоци за природен гас.

„Ние ја следевме цената на берзите и имајќи предвид дека со претходната одлука одевме со повисоки цени, ова што е реализирано во јануари, февруари и март ни даде основа да ја донесеме одлуката, со цел на сите овие потрошувачи, како што се училиштата, градинките и малите дуќани, кои немаа никаква субвенција, да им ги намалиме трошоците за топлинска енергија. Со тоа ќе овозможиме и тренд на нови потрошувачи од сферата на деловните корисници“, рече Бислимоски на прес-конференција.

Тоа значи дека сметката што ќе ја добијат овие деловни субјекти за февруари ќе биде намалена 35 проценти.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button