ВЕСТИЗДРАВСТВОМАКЕДОНИЈА

Педијатрија преполна – деца имаат проблеми со вируси и пост-ковид симптоми

Последиците што ги остави корона вирусот се чувствуваат и по здравјето на децата, велат педијатрите, – најчесто се работи за срцева тахикардија, пневмонија, проблеми со ушите и црниот дроб. Според нив, на Детската клиника се лекуваат околу 150 деца со постковидни симптоми, а најчести симптомите се мрзеливоста, емоционалната состојба, главоболката и допир на сетилата за вкус, слух, вид.

На Клиниката за детски болести не е откриен хепатитис Ц, мали сипаници или ротавирус, но директорката Софијанова рече дека во западните земји се случила мутација на вирусен хепатитис.

Родителите се жалат дека нема доволно матични педијатри низ земјава, па децата мораат да доаѓаат на Клиниката за детски болести во Скопје за да добијат подетален третман, но само кога ги имаат најтешките симптоми на хронично заболување.

Во моментов има 85 деца хоспитализирани.

Специјалистите ги повикуваат родителите да ја зголемат грижата за децата во овој период и навреме да се јавуваат кај матичните педијатри за да спречат поголеми инфекции.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button