ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Политичките претставници „креваат раменици“ околу прашањето што ќе се случи со преговорите за Изборниот законик

Политичките претставници „креваат раменици“ околу прашањето што ќе се случи со преговорите за Изборниот законик. Локалните избори ќе се одржат за четири месеци. Препораката за измени и дополнувања на Изборниот законик најмалку шест месеци пред изборите одамна не се почитува. Владата вели дека стои зад сопствените предлози, но не презема одговорност за ставовите на другите партии.

Advertisements

Преговорите меѓу парламентарните групи за Изборниот законик неодамна се интензивираа, но досега има договор само за препораките на ОБСЕ/ОДИХР. Ова вклучува промени во начинот на работење на ДИК, финансирање кампања и политичко рекламирање, но нема договор за политичките прашања.

СДСМ стои зад предлогот за отворени листи за советници и според нив овој предлог е поддржан и од ДУИ. Во меѓувреме, ВМРО-ДПМНЕ има за цел да избере градоначалници со само една изборна единица, предлог што не е прифатлив за некои од партиите во преговорите. Ниту еден од нив официјално не дава информации за текот на преговорите.

Ова е првата фаза од преговорите, која беше најавена дека ќе заврши оваа недела, со или без договор за овие прашања.

Сепак, втората фаза од преговорите сè уште не е започната, односно за парламентарните избори, за кои нема итност. Во втората фаза ќе се преговара за целосно нов изборен законик, за промена на изборниот модел во изборна единица, за отворени листи на парламентарни избори, итн.

Многу од овие предлози беа изнесени на маса неколку пати, но партиите на крај се задоволија со некои симболични промени.

На локалните избори во октомври, законот за прв пат предвидува биометриско гласање или идентификација на гласачите преку отпечатоци од прсти.

Fatlume Dervishi

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button