СВЕТ

Поранешниот полицаец е виновен по сите точки за смртта на Џорџ Флојд

Поротата во судењето на Дерек Шовин го прогласи поранешниот полицаец од Минеаполис виновен за смртта на Џорџ Флојд. По нешто повеќе од 10 часа размислување, поротата од 12 лица на 20 април го прогласи Шовин за виновен за сите три обвиненија за убиство. 45 годишниот Шовин може да се соочи со децении затвор кога ќе биде осуден за два месеца.

Advertisements

Правни експерти велат дека тој најверојатно ќе поднесе жалба. Смртта на Флојд на 25 мај 2020 година, при обид за апсење за фалсификувана сметка од 20 долари во продавница, поттикна неколкумесечни понекогаш насилни протести против тешката полициска тактика и предизвика национална пресметка за расни прашања. Снимка од апсењето покажа дека Шовин го држи со колено вратот на Флојд повеќе од девет минути.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button