ВЕСТИСВЕТ

Последна сесија на Европарламентот пред европските избори

Најновите случувања на Блискиот Исток, состојбата во Украина и европската поддршка на земјата, измените во правилата на Заедничката земјоделска политика, обвинувањата за обиди за ширење на руско влијание во институциите на ЕУ, ќе бидат меѓу главните теми на кои ќе се расправа на последното пленарно заседание на Европскиот парламент пред одржувањето на изборите за нови европратеници, што ќе се одржи од денеска до четврток во Стразбур.

Како што јави дописникот на МИА од Брисел, во рамки на заседанието за утре е предвидена дебата на европратениците за Предлог-регулативата за создавање на Механизмот на за реформи и раст за Западниот Балкан, како инструмент за имплементација на Планот за раст на регионот. Гласањето по законската регулатива е предвидено за в среда.

Сесијата ќе почне попладнево со дебати за повеќе законските регулатива, меѓу кои и за борбата против трговијата со луѓе и заштита на нејзините жртви, како и за забрана за продажба во ЕУ на стоки произведени со принудна работа. Гласањето по двата закони е предвидено за утре.

Покрај за овие два законски предлози во текот на утрешниот ден Европарламентот ќе се изјасни и за регулативите за мерките за либерализација на трговските односи со Украина, за новите правила за „екодизајн“, како и за визна либерализација на жителите на Косово иматели на српски пасоши издадени од српското Координативно тело за Косово.

Утре европратениците треба да дебатираат за регулативата за борбата против насилството врз жените и за воспоставување на Европската карта за лицата со попреченост, за кои закони ќе се изјаснат в среда. Истиот ден, Европарламентот ќе се изјасни за регулативата за спречување на перењето пари, по која претходно ќе се одржи и расправа.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button