ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Постапката за изменување и дополнување на Законот за државјанство „тапка во место“

Опозицијата од редовите на Албанците очекува Комисијата за одбрана и безбедност да се состане следната недела за да го разгледа Предлог законот за државјанство. Пратеничката група на Алијанса – Алтернатива преговара со сите пратеници вклучени во дискусијата, од каде што очекува конструктивен пристап. Пратеникот Халил Снопче вели дека целта на опозицијата е донесување на Законот преку дебата, а не наметнување на Законот преку други механизми.

Advertisements

„Се надеваме дека следната недела ќе има состанок на Комисијата. Силно веруваме дека и Левица ќе има разбирање. Ќе ја сфати вистината. Ќе се ангажира за она што го велат, односно дека се за заштита на правата на граѓаните, дека се за реализација на основните права“, рече Снопче.

Според Снопче, Левица погрешно ја разбрала процедурата за предлог, па затоа очекува Димитар Апасиев и Борислав Крмов како левичарски пратеници да се повлечат од блокирање на постапката.

„Амандманите се за првиот предлог закон. Значи, нашите амандмани се однесуваат на предложените измени, а не на стариот Закон, затоа што имаме предлог. Апасиев започна со долги говори и кога се виде дека дискусијата е пролонгирана, претседателот на Комисијата го прекина состанокот“, вели Снопче.

На првата верзија од Предлог законот за државјанство, предложени се 10 амандмани, чија содржина е заснована на договорот постигнат меѓу опозициската коалиција Алијанса – Алтернатива и Владата. Од претходната верзија, не само што не беше прифатен условот за познавање на албанскиот јазик и добивање државјанство со тројца сведоци, туку има значително олеснување за започнување на постапката само преку официјален документ. Текстот на Предлог законот предвидува и олеснување на процедурите за дозволи за престој и намалување на потребниот период од 8 на 7 години.

Адриан Керими

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button