РЕГИОН

Продолжуваат политичките тензии во Албанија

Сали Бериша се самопрогласи за член на пратеничката група на Демократите, но од седиштето на ДП до Собранието отиде документ со кој конечно Бериша е исклучен од пратеничката група. Во овој контекст, започна седницата на албанскиот Парламент, на која демократите беа позиционирани без Бериша, но и без сојузниците наОД последните избори, СДИ. Откако неколку години поминаа заедно по истиот пат како внатре и надвор од парламентот, ДП и СДИ беа политички поделени на втората пленарна седница, денот кога демократите одлучија да не му дадат ниту еден пратеник на партијата на Криемади. На изборите од 25 април, СДИ се покажа како трета парламентарна сила, и како резултат на тоа ги немаше потребните броеви во салата за да ја формира својата група во Собранието, па затоа беа потребни 3 пратеници да позајмат за да станат дел од највисоките тела на Собранието. Но, Лулзим Баша избра да им помогне политички само на двајца сојузници, Републиканците на Фатми Медиу и Партијата за правда, интеграција и единство.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button