ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Протести против реформите во образованието

Во организација на Граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“ денеска се одржаа протести во повеќе градови во земјава.

Advertisements

Од Иницијативата се против донесувањето на новиот Законот за учебници за основно и средно образование со кој, меѓудругото, се предвидува дигитализација на учебниците.

Во Скопје протестот против најавеното дигитализирање на учебниците, почна пред Министерството за образование и наука, продолжи до Владата, а заврши пред Собранието. Учесниците на протестот бараат преку референдум граѓаните да имаат можност да се изјаснат за образовните реформи.

Во Тетово Граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“ организираше јавен протест пред зградата на општината со цел да бидат истакнати несогласувањата околу промените во образовниот процес, како и барања за одржување на настава. Организаторите посочија дека се дојдени граѓани, родители, ученици, наставници од различни националности и друг вид припадности.

-Прво бараме хартиените учебници задолжително да останат во употреба за сите одделенија во основното и средното образование. Второ, да се креираат протоколи за одржување настава со физичко присуство во услови на пандемија. Трето, задолжително присуство на претставници на групата и од граѓанскиот сектор во работната група за измени во законот за било кави реформи во образованието, посочи Светлана Савевска, претставник на иницијативата.

Оваа иницијатива посочува дека нема да се дозволи децата да бидат предмет на тестирање со дигитализацијата.

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button