МАКЕДОНИЈА

Првостепената пресуда за сообраќајката во Бугарија се очекува на 7 мај

На последното рочиште против компанијата „Беса Транс“, Јавното обвинителство тврди дека успеало да докаже дека автобусот на оваа компанија, ја фалсификувал лиценцата. Според одбраната пак, не е сторен „фалсификат“туку компанијата користела лиценца на друг автобус, но не и фалсификувана. Законските застапници на Дурмо турс тврдат дека во овој случај виновни се Министерството за внатрешни работи, и врабтените на граничниот премин кои овозможиле автобусот да помине со потврда за лиценца на друг автобус.

Следното рочиште кога се очекува првостепената пресуда е закажано за 7 март. Несреќата на автобусот на Беса Транс се случи на 23 ноември 2022 година во раните утрински часови, кога автобусот кој се враќаше од Истанбул со туристи, удри во оградата на автопатот Струма во Бугарија и за запали.. Меѓу загинатите имаше 12 деца, додека седум лица ја преживеаја несреќата.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button