ВЕСТИЗДРАВСТВО

Реткост: На 36-годишна скопјанка ѝ е отстранет тумор тежок над 7 килограми

На 36-годишна пациентка денеска на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, Скопје, извршено ѝ е отстранување на голема туморска формација со тежина од 7 килограми и 300 грама, голема околу 40 см, со потекло од левиот јајник, дознава Алсат.

Интервенцијата е направена со отворена лапаротомија, а ја извршил тимот предводен од прим. оператор. Др. Саша Јовчевски и асистентите Др. Мулаки и Др. Даути и тимот за анестезија.

Формирањето тумор кај пациентката е дијагностицирано пред две години, но кај неа е забележано зголемување со најголем интензитет во последните шест месеци. Овој тип на тумор спаѓа во типот на бенигни тумори кои потекнуваат од јајниците. Туморите со такви димензии се ретки, честопати асимптоматски, но со зголемен интензитет и дијагнозата често се поставува при рутински гинеколошки прегледи или при нивни компликации како што се извртување или акутно воспаление.

Интервенцијата на овие големи туморски маси како што е споменатата погоре, претставува оперативен предизвик и во повеќето случаи по верификацијата на конечната хистопатолошка дијагноза, не е потребен дополнителен постоперативен третман.

Операцијата е успешно завршена, пациентот ужива стабилна постоперативна состојба и е под интензивна постоперативна нега.

Ова е еден од ретките случаи на ретки тумори и тешки операции што ги има направено споменатиот гинеколошки хирург Прим. д-р Јовчевски.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button