ВЕСТИСВЕТ

Русија ја прекинува испораката на гас за Полска

Русија ја прекинува испораката на гас за Полска

Русија од утре престанува со испорака на гас во Полска. Оваа информација на прес-конференција ја потврди министерката за клима и животна средина Ана Москва.

„Гаспром“ го оправда потегот со новите правила објавени минатиот месец, според кои непријателските земји мора да плаќаат за гас во рубли, а ПГНиГ (Полската државна компанија за снабдување со гас) одбила да го стори тоа.

ПГНиГ се потпира на „Гаспром“ за најголемиот дел од увозот на гас и 53 отсто од увозот го купи од руската компанија во првиот квартал од оваа година.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button