ВЕСТИСВЕТ

САД очекуваат Г7 да го одобри предлогот за глобален минимален данок

Богатите земји од групата Г7 се очекува да го одобрат предлогот на Вашингтон за амбициозен глобален минимален данок на корпорациите кога нивните лидери ќе се состанат подоцна Британија, изјави официјален претставник на Министерството за финансии на САД, наведувајќи дека очекува состаноците на министри за финансии на Г7 денеска и утре во Лондон да обезбедат интензитет за унапредување на глобалните преговори за минималниот данок. Се очекува целосно одобрување да се случи на самитот на лидерите на овие земји.

Advertisements

Министерството за финансии на САД во мај предложи глобален минимален данок на претпријатие од најмалку 15% за да се обиде да стави крај на опаѓачката спирала на даночните стапки на компаниите и да ги одврати мултинационалните фирми од пренасочување на профитот во земјите што живеат како даночните оази.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button