ВЕСТИЗДРАВСТВОМАКЕДОНИЈА

Сали: Напролет е можна епидемија од морбили

Напролет може да се соочиме со епидемија на морбили, најавува министерот за здравство Беким Сали. Во изјава за Алсат Сали вели дека причина за ова е малиот процент на вакцинирани деца. Според надлежните, загрижувачки е и податокот што во опаѓање е и примената на другите вакцини од календарот за имунизација. Министерот Сали ова го поврзува со кампањата против вакцините за време на пандемијата Ковид19.

„Ризикот од појава на можна епидемија на пролет може да биде реален. Врз основа на нашите анализи и информациите што ги имаме на неделна, месечна основа од сите центри за јавно здравје и здравствени домови поврзани со редовната вакцинација, тоа е поврзано со обемната антивакцинална кампања што се спроведуваше во времето на Ковид-за време на пандемијата и тоа се одрази и во редовната календарска имунизација и имаме застој при вакцинација на деца“, рече Сали.

Од пунктот за вакцинација во Чаир велат дека наидуваат на случаи кога родителите одбиваат да ги вакцинираат своите деца, особено со вакцината МРП – која штити од сипаници, рубеола и паротитис. Во меѓувреме, повикуваат на вакцинација, велејќи дека вакцините се безбедни.

„Сме имале случаи кога родителите побарале, одбиле или биле скептични да ја прифатат вакцината МРП врз основа на фактот дека имало многу дезинформации. Ако зборуваме за вакцината МРП, не постои факт или студија што ја поврзува вакцинацијата на децата со какво било пост-вакцинално прилагодување. Имаше случаи кога имаме очекувани реакции по вакцинацијата, кои се нормални и кои потоа ги презентираме до Националната здравствена служба. Очекувани реакции се треска, локална реакции на местото на апликација на вакцината. Како медицински тим, секогаш им препорачуваме на родителите да ги вакцинираат децата според распоредот за вакцинација бидејќи доколку постигнеме целосна имунизација на населението врз основа на распоредот за вакцинација, ќе превениравме многу болести“, вели Селајдин Мемети, доктор.

Во моментов само 72 отсто од децата во земјава примиле вакцина против морбили, додека препораката на СЗО е дека за да се постигне колективен имунитет и да се спречи ширењето на болеста, потребно е 95 отсто од населението да се вакцинираат.

Вјолца Алити

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button