МАКЕДОНИЈА

Самоиленко: Украинците полесно ќе разберат руски јазик отколку Русите украински

Украинците може полесно да го разберат рускиот јазик отколку Русин да разбере украински, објаснува во своето вечерашно гостување во „Емисија 200“ на Алсат, претставникот на украинската заедница во Македонија, Володимир Самоиленко. Говорејќи на темата за историјатот и меѓусебната специфичност на Русија и на Украина тој додава:

„Во времето на Советскиот сојуз јасикот на радио и на ТВ беше руски, на Балканот српски или хрватски. За Украинец нема проблем да разбере Русин. За Русинот ќе биде проблем. Тоа е исто дали Србин разбира сѐ што зборува Словенецот“, вели Самоиленко.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button