ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Шахпаска – Во 2022 нови 5.500 социјални случаи поради пандемијата

Бројот на социјални случаи, односно корисници на гарантирана минимална помош се очекува следната година да се зголеми за нови 5.500 случаи поради пандемијата, рече денеска министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска на прес конференција.

Advertisements

Шахпаска денеска го претстави Предлог-граѓанскиот буџет на ресорното министерство за 2022 година, кој изнесува 50,6 милијарди денари. Пандемијата и досега се одразила, зголемувајќи го бројот на социјални случаи, рече таа.

„Средствата предвидени за социјални трансфери во Министерството за труд и социјална политика се проектирани на 11,6 милијарди денари. Оваа година заради пандемијата имавме влез на 8,5 илјади домаќинства во системот на социјална заштита. Од 27 илјади домаќинства кои беа пред пандемијата минатата година, до крајот на годината дополнителни 8,5 илјади семејства влегоа во системот така што во моментот имаме 35.500 семејства кои што користат гарантирана минимална помош“, рече Шахпаска.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button