ВЕСТИСВЕТ

Смртните случаи на новинари лани се зголемија за 50 насто

Убиствата на новинари ширум светот скокнаа за 50 насто во 2022 година во споредба со претходната година, главно предизвикани од случаите во Украина, Мексико и Хаити. Според извештајот на Комитетот за заштита на новинарите со седиште во Њујорк, најмалку 67 медиумски работници биле убиени ширум светот во 2022 година, што е најголем број од 2018 година.

Advertisements

Новинарите во трите земји велат дека зголемената опасност ги принудила да работат под екстремен стрес. Комитетот за заштита на новинарите забележа дека повеќе од половината или 35 од 67-те убиства се случиле во само три земји: Украина, Мексико и Хаити. Во Украина погодена од војна, минатата година беа убиени 15 новинари, Комитетот за заштита на новинарите.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button