ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Специјализирани компании за гаснење на пожарот на депонијата во Желино

Недостатокот на противпожарна механизација и подготовки, ја принуди општина Желино да ангажира специјализирана противпожарна компанија во депонијата која со денови гори во оваа општина. Началникот на противпожарната единица во Тетово, Авни Амети, рече дека барањата за опрема со механизација и други потреби упатени до Владата се континуирани, но никогаш нема одговор.

„Ангажиравме компанија која имаше искуство во гаснење на депонии и денес конечно депонијата е целосно изгасната. Општината презеде обврска и се обиде да го изгасне пожарот, но имаше толку многу можности да го изгасне. По изгаснувањето, посветени сме на целосна дислокација на оваа депонија“, рече Јасин Шаќири- општина Желино.

„Пожарникарите низ целата земја се соочуваат со бројни недостатоци. Исто така, како територијална единица овде во Тетово, се соочуваме со недостиг на многу возила што бара сериозен пристап од државата за да се инвестира во оваа насока. Знаете дека направивме и интервенција за дисперзија на пожарникарите во Полог, бидејќи имаме многу голема територија, па државата и руралните општини треба да направат напори пожарникарите да бидат што е можно поблиску до жителите“, рече Авни Амети ШЕф на Раководител на ППЕ Тетово.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button