ВЕСТИЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈА

ССМ одлучува за следните чекори по неисполнување на барањето за платите

Сојузот на синдикати на Македонија денеска ќе одржи Претседателство на кое ќе донесе одлука за натамошните чекори што ќе ги преземе поради неисполнување на нивното барање за линеарно зголемување на платите за 2.806 денари.

Advertisements

Синдикатот бараше со ребалансот на Буџетот да бидат обезбедени средства за исплата на линеарното зголемување на платите согласно минималната плата и за тоа беше поднесен амандман во Собранието кој не беше прифатен.

Синдикатот го почна генералниот штрајк во јавниот сектор на 22 јуни со барања за линеарно зголемување на платите за 2.806 денари во нето износ за сите вработени согласно зголемувањето на минималната плата, потпишување на Општиот колективниот договор и исплата на К-15. На првиот ден од штрајкот беа поставени 120 столчиња пред Собранието, а на вториот ден 21 столче пред Владата. Беа поставени столчиња и пред министерствата за финансии, труд и социјална политика и информатичко општество и администрација. Синдикалните претставници три часа го блокираа и влезот на Скопје кај Автокоманда.

Штрајкот уследи откако не беше постигнат договор меѓу синдикатот и Владата. Синдикатот останува на ставот за линеарно зголемување на платите, додека од Владата велат дека треба да се најде системско решение за раст на платите, а не да се прифаќаат ад хок решенија.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button