ЗДРАВСТВО

Студија: Глобалниот животен век ќе се зголеми за речиси 5 години до 2050 година

Очекуваниот животен век ширум светот се очекува да се зголеми за речиси пет години до 2050 година, покажуваат новите наоди.

Прогнозата покажува дека меѓу 2022 и 2050 година се очекува животниот век на мажите да се зголеми од 71,1 година на 76 години и од 76,2 години на 80,5 години за жените.

Според Студијата за глобално оптоварување на болести (GBD) 2021 година, земјите каде очекуваниот животен век во моментов е помал се очекува да забележат најголеми зголемувања.

Трендот во голема мера е поттикнат од мерките за јавно здравје кои спречија и ја подобрија стапката на преживување од кардиоваскуларни болести, Ковид-19 и низа заразни болести, како и од болести на мајката, новороденчето и исхраната (CMNNs), велат експертите.

Д-р Крис Мареј, претседател на Health Metrics Sciences на Универзитетот во Вашингтон во СAД и директор на Институтот за здравствена метрика и евалуација (IHME), рече: „Покрај зголемувањето на очекуваниот животен век во целина, откривме дека ќе се намали разликата во очекуваниот животен век низ географските области“.

„Ова е показател дека иако здравствените нееднаквости меѓу регионите со највисок и најнизок приход ќе останат, празнините се намалуваат, а најголемите зголемувања се очекуваат во субсахарска Африка“.

Иако глобалниот животен век се прогнозира да се зголеми од 2022 до 2050 година, подобрувањето беше со побавно темпо отколку во трите децении пред пандемијата Ковид-19, покажа студијата.

Оваа студија покажува дека тековната промена од незаразните болести (НКБ) – како што се кардиоваскуларни болести, рак и дијабетес – и изложеноста на фактори на ризик поврзани со НЗБ – како што се дебелината, високиот крвен притисок, нездравата исхрана и пушењето – ќе има најголем ефект врз влијанието на здравствените проблеми на следната генерација.

Се предвидува глобалниот животен век да се зголеми од 73,6 години во 2022 година на околу 78,1 година во 2050 година (зголемување за 4,5 години). Но, глобалниот здрав животен век – просечниот број на години што едно лице може да очекува да живее во добро здравје – ќе се зголеми од 64,8 години во 2022 година на 67,4 години во 2050 година – зголемување за само 2,6 години.

Ова сугерира дека иако се очекува повеќе луѓе да живеат подолго, од нив се очекува да поминат повеќе години во лошо здравје. Наодите се базираат на резултатите од студијата за факторите на ризик GBD 2021 година, исто така објавена во The Lancet.

Истражувањето покажа дека вкупниот број на изгубени години поради лошо здравје и рана смрт кои се припишуваат на метаболички ризик фактори, како што се висок крвен притисок, висок шеќер во крвта и висок индекс на телесна маса или БМИ, мерка за дебелина, е зголемен за речиси 50% (49,4%) од 2000 година.

Анализата ги базираше своите проценки на 88 фактори на ризик и нивните поврзани здравствени резултати за 204 земји и територии од 1990 до 2021 година.

Загадувањето на воздухот, пушењето и ниската родилна тежина и кратката бременост, исто така, беа меѓу најголемите придонесувачи за изгубените години здрав живот поради лошото здравје и раната смрт во 2021 година, со значителни варијации во зависност од возраста, полот и локациите.

Студијата покажа дека е постигнат значителен напредок помеѓу 2000 и 2021 година во намалувањето на болестите што се припишуваат на факторите на ризик поврзани со здравјето на мајките и децата, небезбедната вода, санитарните услови и миењето раце; и загадувањето на воздухот во домаќинствата од готвењето со цврсти горива.

Д-р Емануела Гакиду, професор по здравствени метрички науки на IHME, рече: „Мора да се решат факторите на ризик кои во моментов доведуваат до лошо здравје, како што се дебелината и другите компоненти на метаболичкиот синдром, изложеноста на загадувањето на воздухот со честички од околината и употребата на тутун преку комбинација на напорите на глобалната здравствена политика и намалување на изложеноста за да се ублажат здравствените ризици и да се подобри здравјето на населението“.

Мареј рече: „Пред нас е огромна можност да влијаеме на иднината на глобалното здравје со тоа што ќе ги надминеме овие зголемени метаболички и диететски фактори на ризик, особено оние поврзани со факторите на однесувањето и начинот на живот како висок шеќер во крвта, висок индекс на телесна маса и високи крвен притисок.”

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button