ВЕСТИЗДРАВСТВОСВЕТ

СЗО: Опасен е трендот на мешање на вакцини од различни производители

Светската здравствена организација предупредува дека е опасен трендот на мешање на дозите на вакцините против ковид-19 од различни производители. Главниот научник на Светската здравствена организација Соумуа Сваминатан денеска изјави дека не треба да се даваат две различни дози на вакцини од различни производители.

Advertisements

“Овде е малку опасен тренд. Ние сме во зона без податоци, без докази, што се однесува до мешање”, рече Соума Сваминатан на он лајн брифинг.

Таа посочи дека така може да настане хаотична ситуација во земјите ако граѓаните почнат да одлучуваат сами кога и кој ќе земе втора, како и тоа дека сакаат трета или четврта доза. Таа објасни дека причина за денешното предупредување се недоволните податоци за можното влијание врз здравјето на луѓето од таквиот „опасен тренд“.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button