ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Тестирањето на учениците за коронавирус ќе започне утре во 364 основни и 109 средни училишта

Тестирањето на учениците за коронавирус ќе започне утре. Министерството за здравство најавува дека скринингот во Скопје ќе се спроведува само во средните училишта или 9 од нив, каде што се очекува да бидат вклучени 258 ученици. Во другите градови, скрининг ќе се одржи и во основните училишта.

Advertisements

Министерство за здравство

„Тестирањето на учениците ќе се спроведе во просторот определен од училиштето и ќе трае помалку од една минута. Истото е безбедно, без болка, со земање на брис во грлото и носот “

Министерството за здравство вели дека скринингот ќе обезбеди точни податоци за пренесување на „Ковид -19“ во училиштата и идентификација на асимптоматски случаи кај учениците од основните и средните училишта.

Во средното градежно училиште „Здравко Цветковски“ ќе бидат тестирани 40 ученици наспроти 45 колку што ја доставија бројката од Здравството.

„Во нашето училиште имаме 40 ученици кои ќе бидат тестирани за„ Ковид 19 “. Вкупниот број поставен од Министерството за здравство беше 45, но некои од родителите не се согласија нивните деца да бидат тестирани.

Генерално, скринингот ќе се одржи во 364 основни и 109 средни училишта, во кои ќе бидат вклучени 8.178 ученици. Во одредени училишта, некои родители одбиле да ги тестираат децата со образложение дека децата не треба да се тестираат, освен ако немаат симптоми на коронавирус.

Melihate Rustemi

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button