ВЕСТИСВЕТ

УНХЦР: 6 милиони украински бегалци од руската инвазија досега

Агенцијата на ОН за бегалци (УНХЦР) соопшти дека повеќе од 6 милиони бегалци ја напуштиле Украина откако Русија ја започна својата инвазија на 24 февруари. Агенцијата соопшти дека бројот на оние што заминале изнесува 6.029.705 луѓе заклучно со 11 мај, од кои 90 насто се жени или деца. Украинските власти на почетокот на конфликтот им забранија на мажите на возраст меѓу 18 и 60 години да ја напуштат земјата во обид да ја зајакнат воената, цивилната и друга одбрана. Многу од милионите кои избегаа заминаа во соседните земји, а најголем број во Полска. Уште осум милиони Украинци се внатрешно раселени поради конфликтот.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button