ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

ВМРО нема да го поддржи амандманот на мнозинството за уставното име во Резолуцијата

Амандманот на парламентарното мнозинство нема да ја промени содржината на резолуцијата на ВМРО ДПМНЕ за утврдување државни позиции кон блокадите за време на евроинтеграциите. ВМРО ДПМНЕ смета дека е важно зачувување на позициите во Резолуцијата, додека нејзиното усвојување со уставното име не предизвикува интерес за нив. Македонската опозиција нема да го поддржи амандманот на уставното име.

Advertisements

На прашањето дали очекуваат Владата да ја почитува резолуцијата за внатрешна употреба за време на преговорите во странство, опозицијата вели дека содржината на текстот наметнува обврски врз извршното тело за време на преговарачкиот процес.

По усвојувањето на буџетот, Собранието ќе ја започне расправата за Резолуцијата. Измената и дополнувањето може да се направат за време на општата дискусија. Партиите на Албанците изјавија дека ќе го искажат својот став за Резолуцијата во моментот кога ќе се одлучи да се гласа.

Adrian Kerimi

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button