ВЕСТИСВЕТ

Втор круг претседателски избори во Чешка: Павел против Бабиш

Пензионираниот армиски генерал, Петр Павел, го предизвикува популистичкиот милијардер Андреј Бабиш во вториот круг од гласањето за чешки претседател, на кој политичкиот новодојденец се соочува со поранешниот премиер. Павел и Бабиш се пласираа во вториот круг на гласање бидејќи ниту еден од осумте кандидати кои бараат главно церемонијално претседателство на земјата не доби мнозинство гласови во првиот круг пред две недели. Павел победи тесно со 35,40 отсто од гласовите наспроти 34,99 отсто за Бабиш. Тројца други кандидати ја ветија својата поддршка за Павел пред дводневното гласање кое започнува денеска.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button