ВЕСТИСВЕТ

Заседава Советот за општи работи на ЕУ

Министрите на Европската унија на денешната седница ќе ја подготват агендата на претстојниот Европски совет на 23 и 24 јуни. Советот за општи работи на ЕУ треба да ги разгледа преговарачките рамки и придружните документи за Скопје и Тирана. Вчера во Луксембург постојаните дипломатски претставници на земјите членки на ЕУ, според дипломати, разговарале за т.н. „француски предлог“ за решавање на спорот меѓу Бугарија и Северна Македонија и за почеток на преговорите со Скопје и Тирана за членство во Унијата.

Advertisements

Лидерите на ЕУ исто така ќе се осврнат врз ситуацијата во Украина, а ќе разговараат за економската ситуација и ќе го утврдат патот напред на Конференцијата за иднината на Европа и ќе одржат стратешка дискусија за односите на Европската унија со нејзините партнери во Европа. Министрите планираат да ги одобрат препораките специфични за земјата за 2022 година и да ги достават до Европскиот совет за одобрување од лидерите.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button