Mungesa e djersitjes shkakton sëmundje


Djersitja është një proces i rëndësishëm natyror që lejon trupin të qëndrojë i freskët.

Ekspertët thonë se djersitja kontribuon në shëndetin e përgjithshëm, dhe parandalon shumë procese të padëshiruara në trup.

Gjëndrat ekrine të djersës gjenden në të gjithë trupin, dhe shpërndahen më dendur në të gjithë pëllëmbët dhe thembrat e këmbëve, dhe roli i tyre është të sekretojnë djersën pa erë, e cila përbëhet kryesisht nga uji, kripa dhe elektrolitet.

Gjëndrat apokrine të djersës janë dhjetë herë më të mëdha se ato ekrine, dhe gjenden në zonat me shumicën e gjëndrave të flokëve, si kokës, sqetullave dhe ijëve. Ato krijojnë një lëng të njomur në yndyrë që zakonisht ekstraktohet gjatë shqetësimeve emocionale.

Rregullon temperaturën

Kur temperatura e trupit rritet, trupi lëshon automatikisht djersën për të ndihmuar n ë qetësimin e tij. Kjo kontrollohet nga sistemi nervor autonom, i cili nuk mund të kontrollohet me vetëdije. Megjithatë, emocione të tilla si zemërimi, frika, nervozizmi dhe ankthi gjithashtu mund të shkaktojnë djersitje.

Redukton infeksionet e lëkurës

Sekretimet e gjëndrave sekretojnë një peptid antimikrobik të quajtur dermcidin, i cili ndihmon në uljen e numrit të baktereve të vlefshme në sipërfaqen e lëkurës, duke zvogëluar rrezikun e infeksioneve të lëkurës.

Një studim i fundit zbuloi se personat që vuajnë nga dermatiti atopik, i cili shoqërohet me infeksione virale dhe bakteriale të lëkurës, mund të ketë mungesë dermcidin në djersë, duke zvogëluar aftësinë e lëkurës për të luftuar infeksionin.

Ndihmon në eliminimin e toksinës

Lëkura eliminon toksinën nga trupi, si dhe veshkat, mëlçia dhe zorra e trashë. Është organi më i madh i trupit të njeriut përmes të cilit kalojnë papastërtitë nà « formën e djersës.

Zvogëlon rrezikun e gurëve në veshka

Personat që stërviten djersiten më shumë dhe derdhin kripë të tepërt. Kripa nuk shkon te veshkat, kjo është arsyeja pse zhvillohen gurët në veshka. Ata që ushtrojnë më shumë dhe pinë më shumë ujë, kanë rrezik më të ulët nga krijimi i gurëve në veshka.

LEXO EDHE:

Back to top button