NATO akordon 40 miliardë euro ndihma ushtarake për Ukrainën

NATO akordon 40 miliardë euro ndihma ushtarake për Ukrainën

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, konfirmoi se aleanca do t’i sigurojë Ukrainës ndihmë ushtarake me vlerë 40 miliardë euro në vitin 2025 në një konferencë për shtyp.

Sekretari i përgjithshëm tha se ”aleatët ranë dakord të mbështesin këtë angazhim financiar vitin e ardhshëm si një bazë minimale” për të përmbushur nevojat e Ukrainës në mbrojtje kundër pushtimit rus”.

Udhëheqësit e NATO-s do të takohen në Uashington javën e ardhshme për të shënuar 75 vjetorin e aleancës dhe për të dërguar një mesazh të fortë mbështetjeje për Ukrainën.

Angazhimi prej 40 miliardë euro, megjithatë, nuk është angazhimi financiar shumëvjeçar për të mbështetur Ukrainën për të cilin Stoltenberg donte që aleatët të binin dakord. Aleanca do të shqyrtojë gjithashtu ndihmën ushtarake vitin e ardhshëm.

Angazhimi financiar shumëvjeçar është pjesë e përpjekjes së Sekretarit të Përgjithshëm për të mbështetur mbështetjen e aleancës për Ukrainën në rast se Donald Trump kthehet në presidencën e SHBA në janar 2025.

Shtetet e Bashkuara janë fuqia më e madhe ushtarake në NATO dhe vendi që shpenzon më shumë për mbrojtjen. Trump, megjithatë, bëri vazhdimisht komente skeptike në lidhje me aleancën në gjurmët e fushatës.

Stoltenberg refuzoi t’u përgjigjej pyetjeve në lidhje me aftësinë e presidentit amerikan Joe Biden për postin pas një debati televiziv të rrëmujshëm, duke protestuar në vend të kësaj se NATO duhet të qëndrojë jashtë politikës së brendshme.

LEXO EDHE:

Back to top button