Një hartë e Tokës tregon se si kontinentet kanë lëvizur gjatë një periudhe prej 100 milionë vjetësh

Një hartë e Tokës tregon se si kontinentet kanë lëvizur gjatë një periudhe prej 100 milionë vjetësh

Shkencëtarët kanë vite që studiojnë topografinë e Tokës. Të gjitha njohuritë aktuale të tektonikës së pllakave, erozionit dhe reshjeve u aplikuan në një model më të fundit të botuar nga Universiteti i Sidneit. Shikuesit mund të shohin miliona vite që kalojnë në sekonda ndërsa Toka shndërrohet në atë që ne sot e njohim si shtatë kontinentet. Pjesë të mëdha të kores së Tokës mund të shihen gjithashtu duke “zhytur” njëra nën tjetrën për të krijuar vullkane dhe tërmete. Modeli gjithashtu nxjerr në pah reshjet që janë të nevojshme për të transformuar botën ndër vite. Shiu dhe bora ndryshojnë nivelet e dioksidit të karbonit në ajër, gjë që krijon një lak reagimi midis Tokës dhe atmosferës.
terren
Foto: Tristan Salles, Universiteti i Sidneit
“Ne jemi ende të kufizuar në të kuptuarit dhe përfaqësimin tonë se si sipërfaqja e Tokës ka evoluar,” thotë Tristan Sales, lektor i lartë në gjeoshkenca në Universitetin e Sidneit, i cili shkroi për modelin.

Modeli fillon rreth 100 milion vjet më parë. Pangea, e cila besohet të ketë qenë një kombinim i kontinenteve të sotme të Amerikës së Veriut, Afrikës, Amerikës së Jugut dhe Evropës, filloi të ndahej 200 milionë vjet më parë.

Shikuesit mund të shohin se ka një distancë të vogël midis copave të tokës kur modeli fillon. Zonat blu përfaqësojnë rrjedhën e ujit, ndërsa zonat e kuqe nxjerrin në pah sedimentin e depozituar nga erozioni.

– Me këtë model me rezolucion të lartë, gjeoshkencëtarët do të kenë një kuptim më të plotë dhe dinamik të sipërfaqes së Tokës – thotë gjeologu Laurent Husson nga Instituti i Shkencave të Tokës.

Duke treguar aspekte të tilla si lëvizja tektonike, rrjedha e oqeanit dhe erozioni, shkencëtarët mund të kenë një pamje më holistike se si Toka u bë ajo që është sot.

LEXO EDHE:

Back to top button