Një qen robot pa kokë do të qëndrojë roje në aeroport

Një robot në madhësinë e qenit do të patrullojë aeroportin Fairbanks të Alaskës për të parandaluar që zogjtë dhe kafshët e egra të vijnë në kontakt me avionët, njoftoi Departamenti i Transportit në Alaskë

Deklarata tha se roboti do të patrullojë aeroportin për të përmirësuar sigurinë, raportoi Sky News.

Roboti i quajtur Aurora mund të ngjisë shkëmbinj, të ecë shkallët dhe të bëjë lëvizje kërcimi ndërsa ndez dritat jeshile, duke frikësuar kafshët e egra.

Roboti Aurora është planifikuar të patrullojë një zonë të hapur pranë pistës çdo orë në një përpjekje për të parandaluar që zogjtë dhe kafshët e egra të vijnë në kontakt me avionët.

Ideja për të përdorur robotë erdhi pasi zyrtarët hodhën poshtë një plan për të përdorur dronët që spërkatnin.

Gjatë periudhës së testimit në Fairbanks, do të shihet se sa efektiv do të jetë roboti në frikësimin e kafshëve më të mëdha dhe sesi do të reagojnë alrat dhe arinjtë ndaj robotit.

Vitin e kaluar pati 92 sulme me kafshë pranë aeroporteve në të gjithë Alaskën, duke përfshirë 10 në Fairbanks, dhe shumica e sulmeve nuk dëmtuan avionët, tha Administrata Federale e Aviacionit të SHBA.

 

LEXO EDHE:

Back to top button