Nuk shqetësohen për rritjen e çmimeve: As që u shkon mendja për krizën, rroga mesatare është mbi 2500 euro

Gjatë krizës së rëndë energjetike në botë dhe rritjes së madhe të çmimit të derivateve të naftës, qytetarët e Emirateve të Bashkuara Arabe kanë privilegjin të mos shqetësohen për çmimin e karburantit.

Në Dubai kushton pak më shumë se 70 dinarë për litër.

Në një pikë karburanti në Dubai, në itinerarin e autostradës më tërheqëse Sheikh Zayed, në një bisedë me ekipin e Tanjug, shoferët pranojnë se as nuk monitorojnë çmimet e karburantit, por vetëm mbushin rezervuarët e tyre.

Banorët e Dubait kanë një standard të lartë jetese, ndaj nuk është për t’u habitur që ata nuk janë të interesuar për, siç thonë ata, lëkundjet e vogla të çmimit.

Në Dubai makinat lëvizin më së shumti me benzinë, e cila shitet në dy variante: special (95 oktan) dhe super (98 oktan), që janë rreth 2.8 dirhemë, ndërsa çmimi i naftës për litër është pothuajse tre dirhemë.

Banorët e Dubait kanë standard të lartë jetese, ndaj nuk është për t’u habitur që nuk janë të interesuar për, siç thonë ata, luhatje të vogla të çmimeve, transmeton “Blic”.

Në Dubai makinat janë kryesisht me benzinë, e cila shitet në dy variante: special (95 oktan) dhe super (98 oktan), të cilat kushtojnë rreth 2.8 dirhemë, ndërsa çmimi i naftës për litër është pothuajse 3 dirhemë.

Një banor i Dubait thotë se kur ndalon në një pikë karburanti, as nuk e shikon çmimin, vetëm e mbush tankin deri në buzë.

“Çmimi standard për një tank të mbushur është 19.2 euro, që më përshtatet, kështu që nuk i kontrolloj çmimet”, tha burri, duke shtuar se çmimet janë rritur pak kohët e fundit.

Edhe një shofer tjetër ka deklaruar se ndryshimet janë të vogla dhe se për të nuk ka dallim, por ka vënë re rritje të çmimeve.

Karburanti është i lirë dhe mund ta përballoj çdo ditë”, shtoi ai.

Një bashkëbisedues, vetura e të cilit është me benzinë ​​ka deklaruar se e ngas çdo ditë dhe se nuk e dinte saktësisht se sa ishte çmimi i karburantit.

Dubai është bërë qyteti më modern, me qendra tregtare globale, edhe pse ka dhjetë herë më pak prodhim nafte sesa fqinji Abu Dhabi, ndërsa pesë emiratet e tjera nuk kanë pothuajse asnjë naftë.

Emiratet e Bashkuara Arabe prodhojnë mesatarisht tre milionë fuçi naftë dhe derivate në ditë dhe kanë 100 miliardë fuçi rezerva nafte.

Kështu, afërsisht 30 për qind e PBB-së së vendit bazohet drejtpërdrejt në prodhimin e naftës dhe gazit, i cili arrin pothuajse 13 për qind të totalit të eksporteve të tij.

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë disa nga rezervat e gjashta më të mëdha të naftës në botë, të ndjekura nga Emiratet e Bashkuara Arabe për sa i përket rezervave të gazit natyror.

Paga mesatare në Dubai, sipas të dhënave, i ka kaluar 2500 euro dhe banorët e tij thonë se gjithçka varet nga profesionet dhe se tani paga mund të jetë më e lartë sepse aty punojnë një numër i madh i të huajve të paguar mirë.

Si rezultat, makinat moderne drejtohen në Dubai dhe pak njerëz përdorin transportin publik, kryesisht punëtorë nga India, Filipinet dhe vende të tjera aziatike.

Taksitë janë edhe transport të përballueshëm, me një çmim fillestar prej 1.2 euro.

Çmimet e metrosë janë edhe më të favorshme, dhe me një biletë metroje që kushton, për shembull, 50 dirhemë, mund të vozitësh 10 herë.

LEXO EDHE:

Back to top button