Nutricionistët këshillojnë: Fasulet janë të shkëlqyera në luftën kundër diabetit, rregullojnë sheqerin
Nutricionistët këshillojnë: Fasulet janë të shkëlqyera në luftën kundër diabetit, rregullojnë sheqerin

Kur mendojmë për karbohidratet, rrallëherë është gjëja e parë që na vjen në mendje – bishtajore. Por pikërisht në këtë ushqim të thjeshtë qëndron fuqia e vërtetë ushqyese, e cila mund të ndihmojë me diçka shumë më të rëndësishme se vetë ngopja – stabilizimin e sheqerit në gjak.
“Bishtajoret nënvlerësohen seriozisht kur bëhet fjalë për rregullimin e sheqerit në gjak”, tha nutricionistja Nicole Ibarra. Këto janë karbohidrate që mund t’i përfshijmë lehtësisht në sallata, supa ose tortilla. Përveçse janë të përballueshme dhe të lehta për t’u përgatitur, bishtajoret janë gjithashtu të pasura me lëndë ushqyese.
Këtu janë katër arsyet pse duhet të kemi më shpesh fasule dhe ushqime të ngjashme në vaktet tona.
Janë të pasura me fibra që stabilizojnë sheqerin.
“Fibrat ngadalësojnë çlirimin e karbohidrateve në gjak, gjë që stabilizon sheqerin në gjak”, shpjegon dietologia Sarah Anzlovar.
Një filxhan me fasule të zeza të ziera përmban rreth 17 gram fibra – më shumë se gjysma e rekomandimit ditor.
Ato janë një burim i proteinave me bazë bimore që zgjasin ngopjen.
Përveç fibrave, fasulet përmbajnë edhe rreth 15 g proteina bimore për filxhan. Proteinat treten më ngadalë se karbohidratet, gjë që ndihmon për të mbajtur një ndjenjë më të gjatë të ngopjes dhe nivele më të qëndrueshme të sheqerit në gjak, thekson Anzlovar. Hulumtimet tregojnë se proteinat me bazë bimore kontribuojnë në kontrollin më të mirë të glukozës dhe lehtësojnë humbjen e peshës tek njerëzit me diabet të tipit 2, shkruan EatingWell.
Kanë një indeks të ulët glicemik.
Bishtajoret nuk shkaktojnë ndryshime të papritura të sheqerit në gjak, sepse ato shpërbëhen ngadalë, falë kombinimit të fibrave dhe proteinave. Janë ideale për personat me prediabet dhe diabet, por edhe për këdo që dëshiron të ruajë ekuilibrin e energjisë gjatë gjithë ditës.
Janë një burim i shkëlqyer i magnezit.
Përveç kaliumit dhe bakrit, bishtajoret përmbajnë edhe magnez – një mineral i rëndësishëm për rregullimin e sheqerit. Një filxhan fasule të zeza të gatuara siguron rreth 120 mg magnez, që është pothuajse 30 për qind e sasisë së rekomanduar ditore. Marrja më e lartë e magnezit shoqërohet me një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit.
Si të përfshini bishtajore në dietën tuaj?
Shtojini ato në sallata – qiqrat, fasulet e kuqe ose të zeza janë ideale si shtesë për vaktet e freskëta.
Bëni një supë ose zierje të trashë – si krem supë me fasule të bardhë ose zierje me mish.
Shërbejini ato si një pjatë anësore – si një alternativë më e shëndetshme dhe më e shijshme ndaj patateve.