Organet e njeriut nuk plaken në të njëjtën kohë


Që nga momenti i lindjes, qeniet njerëzore fillojnë një proces të pandalshëm të plakjes.

Ajo nuk prek të gjitha organet në të njëjtën kohë, kanë provuar shkencëtarët francezë.

Një trup i shëndetshëm njerëzor ka aftësinë për të rigjeneruar, kështu që disa qeliza vdesin dhe të tjerët i zëvendësojnë ato. Sidoqoftë, kjo aftësi zvogëlohet me moshën, me disa organe më herët, me disa më vonë.

Kur organet e njeriut fillojnë të humbasin betejën me kalimin e kohës?

Truri fillon të plaket në 20-vjeç

Numri i neuroneve në tru zvogëlohet me moshën, kështu që nga fillimi 100 miliardë në 40 vjet ne humbim deri në 10,000 neurone në ditë. Sigurisht që ndikon në kujtesën, koordinimin dhe funksionimin e trurit.

Problemi më i madh është prishja e hapësirave ndërqelizore që lejojnë qarkullimin e informacionit ndërmjet tyre.

Gjoksi i moshës 35-vjeç

Në mesin e viteve tridhjetë, gjoksi i femrave fillon të zvogëlohet dhe të humbasë peshën dhe areolën – zona përreth thithave zgjerohet. Gjithashtu, rreziku i kancerit të gjirit rritet me moshën, por nuk shoqërohet me ndryshime fizike në gji.

Zorrë fillon të plaket në moshën 55-vjeç

Zorrët e shëndetshme sigurojnë një ekuilibër midis baktereve “të këqija” dhe “të mira”. Por niveli i atyre “të mirave” bie ndjeshëm pas moshës 55-vjeç.

Kjo shkakton më pak tretje dhe rrit rrezikun e sëmundjes së zorrëve.

Fshikëza fillon të plaket në moshën 65-vjeç

Problemet e fshikëzës më së shpeshti shfaqen pas moshës 65-vjeç. Pastaj fshikëza fillon të çlodhet dhe shtrëngohet në mënyrë të pakontrollueshme, edhe kur nuk është e plotë.

Gratë janë më të ndjeshme ndaj këtij fenomeni, veçanërisht pas menopauzës kur uretrea – tubi nëpër të cilin kalon urina bëhet më e hollë dhe më e dobët, dhe kështu është më e vështirë të mbash urinimin.

Kapaciteti i fshikëzës te të moshuarit është dy herë më pak sesa te të rinjtë.

LEXO EDHE:

Back to top button