Paketa e gjashtë e sanksioneve të BE-së: Embargo e plotë ndaj naftës ruse

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen ka zbuluar përmbajtjen e paketës së gjashtë të sanksioneve, e cila do t’i japë goditjen më të rëndë industrisë ruse të naftës deri më tani.

Përkatësisht, Von der Leyen tha se varësisë evropiane nga nafta ruse i ka ardhur fundi. Është planifikuar të heqë naftën bruto në gjashtë muaj, dhe produktet e rafinuara deri në fund të vitit 2022.

“Ne do të ndalojmë plotësisht importin e naftës ruse. Ne do të sigurohemi që gradualisht të heqim qafe naftën ruse në një mënyrë që ne dhe partnerët tanë të pajisen me mjete alternative të shpërndarjes. Në këtë mënyrë ne duam të minimizojmë ndikimin në tregun global. “Nuk do të jetë e lehtë, por brenda gjashtë muajve ne duam të ndalojmë importin e naftës bruto nga Rusia dhe të gjitha derivatet e tjera të naftës deri në fund të vitit”, tha ajo.

Propozimi i komisionit do të prezantojë gradualisht një ndalim të importit të naftës nga Rusia për një periudhë prej gjashtë deri në tetë muaj dhe Hungaria dhe Sllovakia do të lejohen të qëndrojnë për disa muaj më gjatë, thanë zyrtarët e BE-së për AFP.

Kush tjetër mbulohet nga sanksionet?

Dihet se paketa e gjashtë e sanksioneve mbulon edhe tre fusha të tjera.

Oficerët e lartë ushtarakë që kryen krime lufte në Bucha dhe Mariupol ishin të parët që u vunë në shënjestër dhe Von der Leyen u tha të gjithë ushtarëve rusë të përfshirë në masakra se BE-ja e dinte se kush ishin dhe nuk do të shpëtonin.

Lista përfshin gjithashtu Sberbank, banka më e madhe ruse, e cila do të përjashtohet nga sistemi bankar SWIFT.

Më pas, tre transmetues të mëdhenj të propagandës shtetërore ruse do të mbyllen në BE.

LEXO EDHE:

Back to top button