Pesë çajra që duhet të pini për kontroll më të mirë të sheqerit në gjak
Nëse keni probleme me sheqerin në gjak ose thjesht dëshironi të bëni gjithçka që është e mundur për t'i parandaluar ato, është e rëndësishme të shikoni se çfarë hani dhe pini.

Dieta është një pjesë shumë e rëndësishme e kontrollit, por ajo që pimë mund të ndikojë ndjeshëm edhe në nivelin e sheqerit në gjak. Marrja e pamjaftueshme e lëngjeve mund të jetë problem sepse dehidratimi mund të kontribuojë në sheqer të lartë në gjak.
Për fat të mirë, ka shumë pije që janë të mira për balancimin e sheqerit në gjak. Një nga këto pije është çaji, i cili ofron përfitime të shumta shëndetësore, dhe përmirësimi i kontrollit të sheqerit në gjak është një prej tyre, në varësi të llojit të çajit që zgjidhni të pini. Disa prej tyre njihen për përfitimet e tyre shëndetësore dhe më poshtë po ju zbulojmë pesë lloje çaji që dietologët theksojnë për të ngrënë mirë.
Çaji jeshil është i lidhur me përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë rregullimin më të mirë të sheqerit në gjak. Hulumtimet kanë treguar se mund të ndihmojë në uljen e niveleve të glukozës në agjërim dhe në përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës tek njerëzit me diabet, raporton Eating Well. Dietologia Kimberly Rose-Francis thekson: “Ka një trilion mikroorganizma në zorrë që ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak”.
“Mosbalancimet në mikrobiotën e zorrëve mund të çojnë në ulje të tolerancës ndaj glukozës dhe rezistencës ndaj insulinës”. “Çaji jeshil është i pasur me polifenole, komponime bimore që janë lidhur me përfitime të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit të zorrëve”, thotë ajo.
Edhe pse çaji jeshil dhe i zi duken dhe shijojnë ndryshe, të dy vijnë nga bima Camellia sinensis. Prandaj, nuk është çudi që ato ndajnë shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë një ndikim pozitiv në sheqerin në gjak.
Siç raporton Eating Well, ndërsa aktualisht nuk ka shumë kërkime mbi ndikimin e çajit të zi në rregullimin e glukozës, një përmbledhje e publikuar në vitin 2019 sugjeron se ai mund të ndihmojë në metabolizmin e glukozës dhe të përmirësojë ndjeshmërinë e trupit ndaj insulinës së tij.
Shkencëtarët nuk janë të sigurt pse, por ata dyshojnë se polifenolet në çajin e zi mund të ngadalësojnë tretjen dhe thithjen e sheqerit nga ushqimi. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e shtimit të peshës, i cili është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për zhvillimin e diabetit të tipit 2.

“Xhenxhefili është i njohur për të ndihmuar me të përzierat, por gjithashtu mund të përmirësojë nivelet e sheqerit në gjak kur gatuhet në një çaj aromatik”, thotë Rose-Francis, duke shtuar: “Studimet tregojnë se xhenxhefili përmban gati 40 përbërës antioksidues, të cilët mund të jenë të dobishëm në trajtimin e kushteve të ndryshme inflamatore dhe ndikojnë pozitivisht në nivelet e sheqerit në gjak me kalimin e kohës”.
Ai gjithashtu thekson se “nivelet e ngritura kronike të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë inflamacion dhe vetitë anti-inflamatore të xhenxhefilit mund ta bëjnë atë një ushqim të dobishëm funksional për rregullimin më të mirë të sheqerit në gjak”. Xhenxhefili mund të ndihmojë në frenimin e përthithjes së karbohidrateve, rregullimin e metabolizmit të glukozës dhe mbrojtjen e qelizave pankreatike që prodhojnë insulinë.
Kanella nuk është vetëm një erëz e preferuar për pjekje, por mund të përdoret gjithashtu për të bërë çaj të shijshëm. “Kërkimet kanë treguar se kanella mund të përmirësojë funksionin e insulinës dhe të mbështesë rregullimin e sheqerit në gjak”, thotë dietologia Vandana Sheth për Eating Well.
“Çaji i kanellës është natyralisht i ëmbël dhe nuk përmban sheqer të shtuar, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyer për njerëzit me diabet”, shton ajo. Ashtu si xhenxhefili, kanella është e pasur me antioksidantë që luftojnë inflamacionin kronik, gjë që mund ta bëjë të vështirë kontrollin e sheqerit në gjak.
Nga shëndeti më i mirë i trurit deri te zvogëlimi i rrezikut të sëmundjeve të zemrës, shafrani i Indisë ka një listë të gjatë të përfitimeve shëndetësore. Shafrani i Indisë përmban përbërësin aktiv kurkumin, një agjent i fuqishëm anti-inflamator dhe antioksidant. Dhe siç u përmend më lart, inflamacioni dhe nivelet e larta të sheqerit në gjak shpesh shkojnë dorë për dore. Nuk është çudi që studiuesit besojnë se kurkumina ndihmon në rregullimin e sheqerit pikërisht falë efekteve të tij anti-inflamatore, raporton Eating Well.