Pse disa njerëz nuk e kthejnë kurrë karrocën në dyqan! Kulturë apo ves?

Ndoshta kanë përjetuar shpesh një moment të pakëndshëm kur has një karrocë me rrota të lënë në mes të një parkingu, madje edhe jashtë godinës, të lënë në mëshirë. Ndoshta nuk keni mundur kurrë ta ktheni vetë karrocën dhe shkencëtarët thonë se kanë një shpjegim për këtë fenomen devijues të moskulturës.

Scientific American i ndan klientët në kategori të ndryshme kur bëhet fjalë për përdorimin e karrocave të blerjeve. Ndoshta nuk keni menduar kurrë shumë për këtë, por ka shumë klientë që nuk e vendosin kurrë karrocën në vendin e saj dhe shkencëtarët pohojnë se kanë disa arsye për ta bërë këtë.

Ka nga ata që e bëjnë këtë vetëm nga përtacia – sepse hapësira për karrocat është shumë larg makinës dhe tani që i kanë ruajtur gjërat ushqimore në bagazh, nuk do të donin të ecnin dhe ta kthenin karrocën. Disa, përveç kësaj, justifikojnë se nuk mund ta lënë një fëmijë në makinë pa mbikëqyrje, dhe nuk kanë nerva të shkojnë me të dhe të kthejnë karrocën.

Në kategorinë e dytë janë ata që mendojnë se është puna e punëtorëve në dyqan dhe ata që lënë karrocat kudo sepse mendojnë se një klient tjetër do të shërbehet shpejt, kështu që nuk do të qëndrojnë përgjithmonë në një vend që nuk është i destinuar për. ato.

Pas tyre janë “të kthyerit që janë në gjendje” dhe janë ata që parkojnë shumë pranë depove të karrigeve me rrota, ndaj nuk është problem që të bëjnë disa hapa dhe t’i kthejnë.

“Të kthyerit nën presion” janë ata që i kthejnë sepse përndryshe ndihen fajtorë, dhe “të kthyer nga fëmijët” – ata, fëmijët e të cilëve duan të hipin në një karrocë për aq kohë sa të jetë e mundur.

Sigurisht që ekziston një kategori e të ashtuquajturve “të kthyer” që e vendosin gjithmonë karrocën në vendin e saj, qoftë me fëmijë apo të parkuar larg.

Një studim i vitit 2008 u tregoi shkencëtarëve se sjellja e një individi ndikohet nga mjedisi. Kjo teori është e vërtetë për krimet e rënda, por edhe për zakone të vogla si kjo. Njerëzit janë gjithnjë e më të prirur të veprojnë si masë, edhe nëse ata që ndikojnë në vendimet nuk janë të pranishëm. Shumë njerëz pranojnë normat shoqërore dhe bëjnë atë që ata mendojnë se është më e mira për të gjithë, por shkencëtarët pajtohen se ka ende nga ata që e bëjnë këtë thjesht sepse u mungon edukimi në shtëpi.

Shumica e dyqaneve kanë gjetur një mënyrë për të parandaluar parkimin e karrigeve me rrota brenda dhe afër dyqanit duke i tarifuar karrocat – duhet të vendosni një monedhë për t’i zhbllokuar dhe monedha juaj do të kthehet pas kthimit.

LEXO EDHE:

Back to top button