Rezultatet e shfaqura nga Nvidia tregojnë rritje në garën e çipave të inteligjencës artificiale

Rezultatet e shfaqura nga Nvidia tregojnë rritje në garën e çipave të inteligjencës artificiale

Ndërsa lulëzimi i inteligjencës artificiale po merr hov, Nvidia Corp pritet të dalë si fituesi më i madh – megjithëse jo i vetmi – midis prodhuesve të çipave, pasi vite të tëra përqendrimi në këtë teknologji e ka bërë atë një furnizues të domosdoshëm për firmat e teknologjisë.

Inteligjenca artificiale është shfaqur si një vend i ndritshëm për investimet në industrinë e teknologjisë, rritja e ngadalësuar e së cilës ka çuar në pushime të gjera nga puna dhe një reduktim të basteve eksperimentale.

Rritja e interesit ndihmoi që të mërkurën Nvidia të raportonte fitime tremujore më të mira se sa pritej dhe parashikoi se shitjet mbi tejkalimin e pritjeve të Wall Street, në kontrast të plotë me një humbje të parashikuar dhe ulje të dividentit nga rivali Intel Corp, raporton Reuters.

Aksionet e Nvidia u rritën për gati 14 për qind të enjten. Ato aksione janë ngritur në më shumë se 60 për qind që nga fillimi i vitit, gati tre herë më shumë se fitimi në Indeksin e Gjysmëpërçuesve të Filadelfias.

Kompania filloi në biznesin e çipave grafikë për PC duke i ndihmuar videolojërat të duken më realiste dhe më pas kaloi valën e kriptomonedhës ndërsa çipat e saj përdoreshin për grumbullimin e tyre. Tani, shtytja tjetër vjen nga inteligjenca gjeneruese artificiale.

Rritja e Nvidia-s të enjten ka rritur vlerën e saj të tregut me më shumë se 66.07 miliardë euro (70 miliardë dollarë). Kjo e çon atë në më shumë se 547.5 miliardë euro (580 miliardë dollarë), rreth pesë herë më shumë se Intel.

Çelësi i suksesit të kompanisë është se ajo kontrollon rreth 80% të tregut për njësitë e përpunimit grafik (GPU), të cilat janë çipa të specializuar që ofrojnë llojin e fuqisë kompjuterike të kërkuar për shërbime të tilla si chatboti jashtëzakonisht popullor ChatGPT i OpenAI i mbështetur nga Microsoft.

LEXO EDHE:

Back to top button