Rregullat po ndryshojnë: Ndryshime të mëdha në votimin në Eurosong

Eurovision Song Contest 2023, i cili do të mbahet në Liverpool të Britanisë së Madhe, do të jetë ndryshe nga ato të mëparshmet. Përkatësisht, Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) njoftoi ndryshime të mëdha në sistemin e votimit dhe Grupi Referencues i konkursit paraprakisht miratoi formatin e ri.

Tani e tutje, vetëm votat e shikuesve do të vendosin se cilat vende kualifikohen nga gjysmëfinalet në finale, në vend të një kombinimi të votave të jurisë dhe publikut siç ishte rasti që nga viti 2009. Shikuesit në vendet jo-pjesëmarrëse do të mund të votojnë në internet.

Gjyqtarët profesionistë të industrisë së muzikës do të mbeten për finalen e madhe, por kontrolli i plotë se kush do të arrijë atje nga gjysmëfinalet i jepet publikut shikues. Dhe për herë të parë ndonjëherë, shikuesit nga vendet jo-pjesëmarrëse do të mund të votojnë gjithashtu për këngët e tyre të preferuara.

Martin Osterdahl, Mbikëqyrësi Ekzekutiv i Eurovizionit, komentoi ndryshimet.

– Përgjatë historisë së tij 67-vjeçare, Eurovision Song Contest ka evoluar vazhdimisht për të mbetur relevant dhe emocionues. Këto ndryshime konfirmojnë popullaritetin e madh të shfaqjes duke i dhënë më shumë fuqi audiencës në eventin më të madh të muzikës live në botë. Në vitin 2023, vetëm shikuesit e Eurovizionit do të vendosin se cilat vende do të hyjnë në finalen e madhe dhe, duke reflektuar ndikimin global të ngjarjes, kushdo që shikon shfaqjen, kudo që jetojnë në botë, mund të japë votën për këngët e tyre të preferuara. Duke përfshirë një juri profesionistësh të muzikës në përcaktimin e rezultatit përfundimtar, të gjitha këngët në finalen e madhe mund të gjykohen sipas kritereve më të gjera të mundshme.
Ata që ndjekin Eurovizionin në pjesën tjetër të botës do të mund të votojnë përmes një platforme të sigurt online duke përdorur një kartë krediti nga vendi i tyre dhe votat e tyre, kur të mblidhen, do të konvertohen në pikë që do të kenë të njëjtën peshë si një vend pjesëmarrës. . Audienca në të gjitha vendet pjesëmarrëse do të jetë ende në gjendje të votojë përmes SMS, telefonit ose aplikacionit të këngës Eurovision.

Maqedonia dhe Mali i Zi kanë konfirmuar më herët se po tërhiqen nga Eurovizioni. Nëse rregullat nuk do të kishin ndryshuar, shikuesit nga këto vende nuk do të kishin mundësi të votonin për këngët konkurruese në Eurovision. Në opinionin vendas pati shumë komente se tani nuk ka pikë nga fqinjët – por me ndryshimet në sistemin e votimit në Eurovizion, ky opsion është zhdukur, sepse edhe Maqedonia edhe Mali i Zi tani do të mund të votojnë për të preferuarit e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button