Sa para mund të kurseni në faturat e izolimit termik të shtëpisë?

Izolimi i shtëpisë redukton luhatjet e padëshiruara të temperaturës dhe zvogëlon nevojën për ngrohje ose ftohje shtesë të ambienteve. Kjo në mënyrë efektive redukton kostot e energjisë shtëpiake.

Funksioni kryesor i shtëpisë është mbrojtja nga ndikimet e jashtme, si dhe krijimi i një hapësire jetese të këndshme dhe komode.

Shumë vite përpara ndërtimit të shtëpive dhe ndërtesave moderne, paraardhësit tanë përdorën të gjitha metodat dhe materialet e disponueshme për të krijuar një mburojë nga ndikimet e jashtme dhe kushtet e pafavorshme të motit dhe temperaturat, megjithëse jo gjithmonë arritën rezultate të mira estetikisht.

Me tendencat e reja kanë ardhur materialet cilësore për termoizolim dhe aplikimi i tyre redukton ndjeshëm konsumin e energjisë, gjë që reflekton menjëherë në kosto.

Përveç kësaj, materialet e sotme të fasadave ofrojnë një përzgjedhje shumë të madhe në aspektin estetik.

Disa praktika kanë ndryshuar me kalimin e kohës, por termoizolimi i fasadës ka mbetur një faktor i rëndësishëm në arritjen e komoditetit termik për qiramarrësit, qoftë shtëpi, apartament apo ndërtesë zyre.

Dihet se me muret e jashtme të izoluara në mënyrë joadekuate ka një humbje të madhe të nxehtësisë nga brenda, për të cilën ne paguajmë energjinë elektrike, dru zjarri, pelet, naftë dhe burime të tjera të energjisë.

Me izolimin adekuat të fasadës, mund të arrihet kursim financiar deri në 30%, duke ruajtur një temperaturë konstante dhe rehati në ndërtesë, pavarësisht nga koha e vitit.

E përkthyer në matematikë të thjeshtë, nëse në hapësirën e banimit prej rreth 60 metra katrorë shpenzohen rreth 22.000 denarë në vit, me izolimin e fasadës do të kursehen deri në 9.000 denarë në vit.

Përveç kursimit në ngrohje, kjo masë do të arrijë kushte shumë më të qëndrueshme dhe më të mira të jetesës në ato dhoma gjatë verës.

Qëllimi kryesor i elementeve që përbëjnë mbrojtjen e jashtme është zvogëlimi i humbjes së nxehtësisë në dimër dhe zvogëlimi i varësisë nga pajisjet ftohëse në verë.

Duhet theksuar se efikasiteti më i lartë termik arrihet me kombinimin e dritareve, dyerve, tavanit, çatisë dhe bodrumit me efikasitet energjetik, i cili arrin kursime financiare deri në 70%.

Ndoshta është koha të mendoni nëse izolimi cilësor duhet të jetë investimi juaj i shtëpisë për vitin 2022.

LEXO EDHE:

Back to top button