Së shpejti do të jemi në gjendje të shohim shpërthimin kozmik me sy të lirë, një përvojë që ndodh një herë në jetë

Një vallëzim qiellor midis dy yjeve 3000 vite dritë larg do të rezultojë në një shpërthim kaq të ndritshëm sa do të jetë i dukshëm me sy të lirë për ditë të tëra, thanë sot astronomët e Universitetit të Nottingham Trent

Shpërthimi që ndodh një herë në jetë në sistemin T Coronae Borealis do të shfaqet si një yll i ri, që do të shkëlqejë shkëlqyeshëm në qiellin e natës përpara se të zbehet dhe të zhduket gjatë 80 viteve të ardhshme. Profesor Daniel Brown shpjegon se kjo ngjarje qiellore quhet “nova” kur shkëlqimi i yllit rritet me shpejtësi.

Sipas tij, nuk është e lehtë të parashikohet se kur do të jetë ajo ngjarje, por ai beson se mund të ndodhë në çdo kohë deri në shtator.

“Ne jemi në një kënaqësi, ne do të shohim një të ashtuquajtur yll të ri në qiell,” tha Brown, duke vënë në dukje se T Coronae Borealis nuk është vetëm një yll, por dy yje që rrotullohen rreth njëri-tjetrit. “Ajo që e bën këtë çift kaq të jashtëzakonshëm është se herë pas here rrit shkëlqimin e tij aq shumë saqë bëhet lehtësisht i dukshëm për ne,” tha astronomi.

Ylli më masiv në çift është një xhuxh i bardhë, i cili në madhësinë e Tokës sonë mund të ketë të njëjtën masë si Dielli ynë, tha Brown. Shoqëruesi në atë çift ishte një gjigant i kuq i plakur, që zgjerohej dhe depozitonte materialin e tij mbi xhuxhin e bardhë.

“Rreth çdo 80 vjet një xhuxh i bardhë grumbullon material të mjaftueshëm për të ndezur në një shpërthim termonuklear dhe për të përforcuar shumë dritën e tij,” tha Brown.

“Tani është koha për një tjetër shpërthim të tillë për T Coronae Borealis, drita e të cilit, mezi e dukshme me dylbi në qiellin e errët, do të rritet për të qenë e krahasueshme me yjet në sistemin Plug dhe e dukshme me sy të lirë edhe në qiellin e ndotur. ‘Nova’ do të bëhet e dukshme pranë yjësisë Hercules”, shtoi ai.

Astronomët shpjegojnë se “të rejat” janë në thelb si bombat me hidrogjen.

LEXO EDHE:

Back to top button