SHBA: Aleatët kanë ofruar 55 miliardë dollarë ndihmë për sigurinë për Ukrainën

SHBA: Aleatët kanë ofruar 55 miliardë dollarë ndihmë për sigurinë për Ukrainën

Sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së, Lloyd Austin tha se udhëheqësit perëndimorë të mbrojtjes janë të gatshëm të ndërtojnë një “progres mbresëlënës” ndërsa janë mbledhur në takimin e  11-të të Grupit të Kontaktit të Mbrojtjes së Ukrainës në Gjermani të premten.

“Ka kaluar gati një vit më parë që kur ky grup u takua për herë të parë këtu në Ramstein,” shtoi Austin.

“Më shumë se një vit më vonë, Ukraina po qëndron e fortë,” tha Austin, duke shtuar se grupi ka dhënë më shumë se 55 miliardë dollarë ndihmë për sigurinë.

Austin nënvizoi pajisjet ushtarake që vendet në grup i kanë ofruar Ukrainës, duke përfshirë municione dhe tanke Leopard. Grupi, i formuar në qershor 2022, përbëhet nga më shumë se 40 vende.

“Ky grup i siguroi gjithashtu Ukrainës sisteme të mbrojtjes ajrore për të mbrojtur qiejt dhe infrastrukturën e Ukrainës,” tha Austin, duke shtuar, “Kjo përfshin sistemet Patriot nga Shtetet e Bashkuara, Gjermania dhe Holanda”.

Sistemi i mbrojtjes raketore Patriot, i cili është shumë efektiv në përgjimin e raketave balistike dhe Kalibr, shihet gjerësisht si një nga sistemet më të avancuara dhe më efektive të mbrojtjes ajrore.

“Përpjekjet tona të përbashkëta kanë bërë një ndryshim të madh për mbrojtësit e Ukrainës në fushën e betejës”, shtoi sekretari i mbrojtjes.

Austin falënderoi kolegët e tjerë për mbështetjen e tyre të palëkundur, duke përmendur planin e Bashkimit Europian për të rritur prodhimin dhe dërgimin e municioneve në Ukrainë.

“Ky grup kontakti është më i bashkuar se kurrë,” përfundoi Austin, duke shtuar, “ne nuk do të lejojmë asgjë të prishë unitetin tonë”.

LEXO EDHE:

Back to top button