Shkencëtarët po zbulojnë rrugën më të mirë të mundshme për të dalë nga Sistemi ynë Diellor

Shkencëtarët po zbulojnë rrugën më të mirë të mundshme për të dalë nga Sistemi ynë Diellor

Të gjithë planetët në Sistemin tonë Diellor janë të mbështjellë në një flluskë të madhe të krijuar nga grimcat e ngarkuara që lëshohen vazhdimisht nga Dielli. Kjo flluskë quhet heliosferë dhe kufiri i saj shërben si kufi i Sistemit tonë Diellor.

Pra, nëse ndonjëherë duam të largohemi nga Sistemi ynë Diellor dhe të udhëtojmë drejt yjeve të tjerë, së pari duhet të gjejmë një mënyrë për të kapërcyer heliosferën.

Çuditërisht, një ekip studiuesish pretendon se ka zbuluar rrugën më të mirë të mundshme të daljes përmes kësaj flluske gjigante.

Është e nevojshme të shihet heliosfera nga jashtë

Heliosfera mbron gjithçka në të, duke përfshirë planetët, astronautët, satelitët dhe trupat e tjerë nga rrezatimi i rrezikshëm kozmik. Megjithatë, deri më sot, shkencëtarët nuk janë të sigurt për formën ose madhësinë e tij. Ata thjesht e përcaktojnë heliosferën si rajon direkt nën ndikimin e Diellit. Disa pretendojnë se flluska është në formë kruasani, disa e konsiderojnë atë sferike, ndërsa shumë besojnë se ajo ka formën e një plumbi ose një top plazhi. Ky konfuzion ekziston sepse forma e saktë e objektit nuk mund të dihet ndërsa jemi brenda tij.

– Ne jemi si një peshk i artë që përpiqet të kuptojë enën në të cilën ndodhet – nga brenda – thotë Sarah A. Spitzer, autori i parë i studimit dhe një bashkëpunëtor kërkimor në Universitetin e Miçiganit.

Kjo është arsyeja pse shumë shkencëtarë në mbarë botën, përfshirë autorët e studimit, po zhvillojnë koncepte misioni për të treguar se si sondat ndëryjore mund të largohen nga heliosfera dhe ta shohin atë nga jashtë.

“Një mision i ardhshëm i sondës ndëryjore do të jetë mundësia jonë e parë për të parë me të vërtetë heliosferën tonë, shtëpinë tonë, natyrisht, nga jashtë dhe për të kuptuar më mirë vendin e saj në mjedisin lokal ndëryjor,” shtoi Spitzer.

Harta e daljes sonë nga heliosfera

Konceptet e misionit kanë informacion të detajuar mbi automjetin e kërkuar, ngarkesën dhe trajektoret. Për shembull, një raport i konceptit të misionit të vitit 2021 sugjeroi që trajektorja e sondës afër 45 gradë nga bishti helio, ose përpara lëvizjes së drejtuar të diellit, përfundimisht do ta nxirrte atë jashtë flluskës.

Megjithatë, studimi i ri pretendon se për të dalë nga heliosfera, sondës do t’i duhet të ndjekë një rrugë që përshkon anën e fundit të bishtit të heliosferës. Ata krahasuan gjashtë trajektore të sondës që shkojnë nga fillimi në fund të bishtit dhe zbuluan se prodhimi maksimal dhe një pamje e qartë e formës së heliosferës arrihet pikërisht kur sonda del nga bishti.

– Nëse doni të zbuloni se sa larg shtrihet shtëpia juaj, të dilni nga dera e përparme dhe të bëni fotografi nga trotuari i përparmë ndoshta nuk është zgjedhja juaj më e mirë. Mënyra më e mirë është të dilni nga dera anësore, në mënyrë që të shihni se sa e gjatë është shtëpia para-mbrapa, thotë Mark Z. Kornbluth, një autor i studimit dhe një shkencëtar në Universitetin e Bostonit.

Dy objekte artificiale kanë kaluar tashmë nëpër heliosferë

Në gusht dhe shtator 1977, NASA lëshoi ​​respektivisht Voyager 2 dhe Voyager 1, për të studiuar hapësirën ndëryjore. Misioni ishte i suksesshëm dhe këto anije kozmike u bënë objektet e para të krijuara nga njeriu që kaluan heliosferën.

Sondat Voyager u projektuan vetëm për të zgjatur pesë vjet, por ato janë ende aktive dhe që nga marsi 2024 janë rreth 15 miliardë milje (~ 24 miliardë kilometra) nga Toka. Megjithatë, ata nuk mund të zbulojnë më aktivitetin e Diellit tonë në plazmë dhe për këtë arsye nuk janë në gjendje të japin ndonjë informacion rreth heliosferës. Kjo është arsyeja pse shumë shkencëtarë duan që NASA të miratojë një mision sondë ndëryjore.

Një raport i konceptit të misionit nga Laboratori i Fizikës së Aplikuar i Universitetit Johns Hopkins sugjeron që njerëzit duhet të synojnë për një sondë të projektuar për të zgjatur 50 vjet. Një sondë e tillë do të siguronte informacion të vlefshëm për heliosferën dhe gjithashtu mund të mbulonte një distancë ndëryjore prej 30 deri në 90 miliardë milje.

LEXO EDHE:

Back to top button