Si duket jeta në një nga ishujt më të dendur të populluar në botë: “Është e pamundur të jesh vetëm këtu”

Si duket jeta në një nga ishujt më të dendur të populluar në botë: “Është e pamundur të jesh vetëm këtu”

YouTuber Ruhi Zenet vizitoi Santa Cruz del Islote në Kolumbi, një nga ishujt më të dendur të populluar në botë, dhe regjistroi një video se si është jeta për vendasit që jetojnë në sipërfaqen e një fushe mesatare futbolli.

Në një rajon me arkipelagë zakonisht të pabanuar, ku shkëmbinjtë nënujorë koralorë të strehuar janë shtëpia e zogjve shumëngjyrësh dhe breshkave të detit, vitaliteti i Santa Cruz del Islote vjen nga banorët e tij.

Përafërsisht 600 njerëz jetojnë në një sipërfaqe prej dy hektarësh e gjysmë, duke e bërë Santa Cruz del Islote një nga vendet më të dendura të populluara në botë. Më shumë se një shekull më parë, thuhej se peshkatarët e kishin ndërtuar ishullin në një platformë koralesh përpara se të vendoseshin, të kënaqur me vendndodhjen e tij të bukur dhe mungesën e mushkonjave.

Me kalimin e viteve, familjet e banorëve fillestarë u rritën dhe shumica e tyre nuk u larguan kurrë nga ishulli. Vendi është aq i mbipopulluar sa një nga banorët e shfaqur në video bën stërvitjen e tij të përditshme pranë jashtëqitjes së qenit dhe jeta kaotike këtu kërkon përshtatje të reja.

“Që kur mbërritëm në ishull, ne vazhdojmë të takojmë njerëz kudo që kthehemi. Njerëzit po dalin nga çdo cep. Është e pamundur të jesh vetëm në këto rrugë të mbushura me njerëz. “Çdo shtëpi këtu ka dhjetëra njerëz që jetojnë së bashku në dhoma të vogla”, thotë Ruhi.

 

Banorët kanë vetëm gjashtë mbiemra të ndryshëm, gjë që dëshmon se sa të lidhur janë të gjithë ata nga gjaku apo martesa. Shtëpitë e lyera me jeshile, të verdhë dhe blu janë trashëguar prej brezash dhe nuk ka hapësirë ​​për të ndërtuar: nëse familja ka nevojë për hapësirë ​​shtesë, ata ndërtojnë një kat të dytë.

Nuk ka prani policore në Santa Cruz del Islote dhe nuk ka nevojë për të. Në këtë ishull të vogël ku të gjithë e njohin njëri-tjetrin dhe njerëzit kujdesen për njëri-tjetrin, askush nuk i mbyll dyert dhe asnjë krim nuk raportohet kurrë. Ka katër rrugë kryesore në ishull, asnjëra prej të cilave nuk është mjaft e gjerë për makina apo kamionë, dhe për shkak se distancat janë të shkurtra, njerëzit ecin ose përdorin varka për të lëvizur.

 

Pothuajse 65 për qind e banorëve të Santa Cruz del Islote janë nën moshën 18 vjeç, gjë që tregon se sa shumë prindërit e vlerësojnë këtë mjedis të sigurt. Ka një shkollë që mbaron në klasën e 10-të dhe nxënësit që duan të vazhdojnë shkollimin largohen nga shtëpitë e tyre, por shumë kthehen në ishull.

 

LEXO EDHE:

Back to top button