Stjuardesa vdes si pasojë e rrezatimit kozmik nga fluturimet e vazhdueshme mbi Polin e Veriut

Stjuardesa vdes si pasojë e rrezatimit kozmik nga fluturimet e vazhdueshme mbi Polin e Veriut

Një stjuardese raportohet se vdiq si pasojë e rrezatimit kozmik në Korenë e Jugut. Pas tragjedisë kompania ajrore koreano-jugore “Korean Air” njoftoi sot se do i “përmbahet rreptësisht” rregullave në lidhje me ekspozimin ndaj rrezatimit kozmik të personelit të saj të fluturimit.

Sipas vendimit të Agjencisë Koreane të Kompensimit dhe Mbrojtjes Sociale, të lëshuar muajin e kaluar, vdekja nga kanceri e një stjuardese që kishte udhëtuar për transportuesin kombëtar për 25 vjet ishte për shkak të ekspozimit të tij ndaj rrezatimit kozmik.

Stjuardesa, e referuar vetëm me mbiemrin e saj, Song, kalonte pothuajse 1022 orë në një avion çdo vit, me pothuajse gjysmën e fluturimeve që mbulonin rrugët e largëta për në Amerikë dhe Evropë.

Këto rrugë i ekspozojnë ekuipazhet ndaj më shumë rrezatimit kozmik pasi ato përfshijnë fluturimin mbi Polin e Veriut ku rrezatimi është më i lartë për shkak të fushës magnetike të Tokës.

Është hera e parë që një agjenci zyrtare e Koresë së Jugut ka pranuar lidhjen midis rrezatimit kozmik dhe kancerit për personelin e fluturimit në një vdekje të lidhur me punën.

Një numër i konsiderueshëm i anëtarëve të ekuipazhit janë diagnostikuar me kancer të gjakut dhe gjirit, dhe shumë janë në pushim mjekësor, tha Kim Seong-hyun, një avokate për familjen Song.

Korean Air nuk pranoi të komentonte vendimin e agjencisë publike, duke mohuar se kishte bërë ndonjë gjë të gabuar.

“Korean Air i përmbahet rreptësisht të dhënave personale dhe anëtarët e stafit mund të verifikojnë sasinë e tyre kumulative të ekspozimit ndaj rrezatimit kozmik, i cili përditësohet çdo muaj,” tha kompania në një deklaratë për AFP.

Kompania kufizon ekspozimin ndaj rrezatimit në “nën 6 mSv në muaj, ” tha ajo, “është shumë më i rreptë se rregulli ligjor maksimal i ekspozimit ndaj rrezatimit, i cili mund të arrijë deri në 50 mSv në vit.”

Por agjencia vlerësoi se ka të ngjarë që punonjësi të ishte ekspozuar ndaj “më shumë se 100 mSv rrezatimi kumulativ” dhe se metoda e matjes e përdorur nga Korean Air duhet të kishte qenë në gjendje të minimizonte sasinë aktuale të rrezatimit.

Koreja e Jugut në qershor amendoi një ligj që kufizon numrin e fluturimeve ndërkombëtare që anëtarët e ekuipazhit mund të marrin për të minimizuar ekspozimin e tyre ndaj rrezatimit kozmik, njoftoi agjencia e lajmeve Yonhap.

LEXO EDHE:

Back to top button