Stresi dhe ankthi shtojnë peshë


Përgjegjësitë e parasë, punës dhe familjes janë tre arsyet kryesore pse gratë ndihen të stresuar.

Hulumtimet kanë treguar se stresi ndikon jo vetëm në shëndetin mendor, por edhe fizik.

Një grup ekspertësh në Universitetin Yale studiuan lidhjen midis ngjarjeve stresuese dhe ndryshimit të peshës te njerëzit dhe zbuluan se stresi dhe ankthi inkurajojnë trupin e njeriut të rritet në mënyrë të pakontrollueshme.

Stresi mund të sjellë një treqind kalori shtesë, të cilat në praktikë do të kishin të njëjtin efekt si ngrënia e një hamburgeri të dyfishtë.

Ky studim zbuloi se episodet e stresit shkaktojnë një rritje të niveleve të kortizolit.

Përveç kësaj, stresi shkakton uri, e cila çon në mbi-ngrënie. Një person i stresuar jo vetëm që është në ankth, por gjithashtu vazhdimisht fiton peshë.

Dhe sipas një studimi të kryer nga ekspertë të Universitetit Shtetëror të Ohio, gratë që janë të stresuar dhe konsumojnë ushqime me kalori të lartë dhe yndyrore, kile dhe yndyrë zakonisht ruhen rreth belit.

Kjo u konfirmua nga hulumtime të tjera të bëra nga shkencëtarë të shumtë nga Universiteti i Kalifornisë dhe Universiteti Yale.

Stresi dhe një dietë me kalori të lartë ngadalësojnë metabolizmin dhe kontribuojnë në ruajtjen më të madhe të yndyrës.

Studimet kanë treguar që gratë që ishin të stresuar djegin 104 kalori më pak se ato që nuk u përballën me situata stresuese.

Edhe pse nuk duket si shumë kalori, ekspertët paralajmërojnë se në planin afatgjatë mund të jetë deri në 11 kilogramë.

Meqenëse vështirë se mund t’i shpëtoni situatave stresuese, duhet të gjeni një moment për t’u çlodhur dhe rimbushur bateritë tuaja çdo ditë për të paktën të lehtësuar pak ndikimin e stresit.

LEXO EDHE:

Back to top button