Studimi i fundit: 100% e pacientëve me Covid-19 zhvillojnë antitrupa

“Megjithëse në sasi të ndryshme, pacientët e kuruar nga Covid-19 prodhojnë antitrupa ndaj virusit. Kjo është gjë e mirë sepse e bën të besueshme diagnozën serologjike dhe nëse antitrupat janë mbrojtës, kjo është mirë për imunitetin “. Kjo është ajo që shkruan virologu Roberto Burioni në Twitter, mbi një studim të fundit kinez në ‘Nature Medicine’, nga shkencëtarët nga Universiteti Mjekësor Chongqing.

“Një artikull që tregon se 285 nga 285 (100%) pacientë me Covid-19 zhvillojnë IgG kundër Sars-CoV-2 brenda 19 ditëve nga fillimi i simptomave klinike,” shkruan përmbledhtazi Guido Silvestri nga Universiteti Emory i Atlantës.

Autorët, sipas studimit, raportojnë “përgjigje akute të antitrupave ndaj Sars-CoV-2 në 285 pacientë me Covid-19“, nga 285 të regjistruar. “Brenda 19 ditëve nga fillimi i simptomave, 100% e pacientëve janë testuar pozitivë për imunoglobulinën G antivirale G (IgG)“, lloji i antitrupave që zakonisht janë përgjegjës për mbrojtjen afatgjatë kundër një agjenti mikrobik.

Sipas autorëve, tani për tani mund të konkludohet se “testet serologjike mund të jenë të dobishme për diagnostikimin e pacientëve të dyshuar me Covid me rezultate negative Rt-Pcr (tampona) dhe për identifikimin e të infektuarve asimptomatikë“.

“Studimi është i rëndësishëm” – nënvizon virologu italian – “pasi konfirmon që sistemi ynë imunitar monton një përgjigje të antitrupave kundër virusit”.

Përgjigja që, sipas të gjitha gjasave, bazuar në precedentët e Sars-1 dhe Mers, si dhe në modelet shtazore të infeksionit koronavirus, mbron nga riinfeksioni ose të paktën kthimi i sëmundjes.

“Siç u tha shumë herë” – saktëson Silvestri – “ende nuk mund ta dimë se sa zgjat kjo përgjigje. Por precedentët me viruse të ngjashme sugjerojnë që ajo të zgjasë të paktën 12-24 muaj “.

LEXO EDHE:

Back to top button