Teleskopi Hapësinor Hubble fotografoi galaktikën “Little Sombrero”

Observatori legjendar orbital, Teleskopi Hapësinor Hubble i NASA-s, ka bërë një fotografi të re të galaktikës “Little Sombrero”.

Në muajin qershor të vitit 2021, gjërat nuk dukeshin mirë sipas Hubble, një teleskop që është bërë sinonim i NASA-s. Agjencia hapësinore amerikane ka bërë të ditur se të dy teleskopët kompjuterë, kryesori dhe ndihmësi, kanë probleme të mëdha, por kjo nuk është e gjitha.

Teleskopi ka pasur disa situata jashtëzakonisht të rrezikshme vitet e fundit, ku operatorët kanë pyetur veten nëse i ka ardhur fundi. Kjo pyetje mbështetet nga fakti se Hubble ka qenë funksional për më shumë se 30 vjet dhe ka krijuar histori me vëzhgimet të hapësirës.

Pajisja filloi të shfaqte shenja të moshës për shkak të një sërë problemesh teknike që ndërprenë operacionet dhe shkencëtarët ngritën duar prej tij. Megjithatë, pasoi një befasi e këndshme, pasi Hubble legjendar bëri një fotografi magjepsëse të një galaktike me një vrimë të zezë aktive dhe tenda masive pluhuri të errët.

 

Hubble vazhdon të lërë përshtypje, kështu që bëri një fotografi tjetër të një galaktike të quajtur Sombrero i Vogël i njohur si NGC 7814 ose Caldwell 43. Galaktika u emërua pas një kapele meksikane që të kujton pamjen e saj.

Galaktika është rreth 40 milionë vite dritë nga Toka dhe ka gjerësi prej 80 mijë vite drite ndërsa është e vjetër miliarda vjet. Fotoja e “Little Sombrero” tregon një “fryrje qendrore” me shkëlqim, një disk të hollë plot pluhur dhe një aureolë me shkëlqim gazi dhe yjesh.

Por nuk është e vetmja galaktikë e emërtuar sipas kapelës, sepse ekziston edhe galaktika Sombrero, e cila është 28 milionë vite dritë nga Toka. Duket më e madhe se Sombrero e Vogël, por në fakt është e ngjashme, pothuajse e njëjta madhësi, por Sombrero duket më e madhe sepse është më afër planetit tonë.

Duhet të presim dhe të shohim se çfarë befasi tjetër ka për ne Hubble.

LEXO EDHE:

Back to top button