Teleskopi James Webb kap “bashkimin e galaktikave” 270 milionë vite dritë larg

Teleskopi James Webb kap “bashkimin e galaktikave” 270 milionë vite dritë larg

Telskopi Hapësinor James Webb ka kapur një palë galaktikash të ndërthurura duke u zhytur me ‘kokë te njëra-tjetra’ në një proces të njohur si një bashkim galaktikash, në një foto të re të publikuar nga NASA.

Sistemi ndërveprues i galaktikës, i njohur zyrtarisht si IC 1623, ndodhet rreth 270 milionë vite dritë nga Toka në yjësinë Cetus.

Bashkimi i tij ndez një furi të formimit të yjeve të njohur si një shpërthim yjesh, i cili krijon yje të rinj me një shpejtësi “më shumë se 20 herë më shumë se galaktika e Rrugës së Qumështit”, sipas NASA-s.

Kjo gjendje e vazhdueshme – dhe ekstreme – e shpërthimit të yjeve do të thotë se bashkimi po lëshon emetime intensive infra të kuqe.

Në fakt, NASA thotë se galaktikat e bashkuara “mund të jenë në procesin e formimit të një vrime të zezë supermasive”.

Dhe për shkak se ky sistem galaktik i bashkuar ndodh të jetë veçanërisht i ndritshëm në gjatësi vale infra të kuqe, e bën atë një objektiv të përshtatshëm për ta kapur teleskopi James Webb – dhe për astronomët për ta studiuar.

LEXO EDHE:

Back to top button